“Könnyen lehetséges, hogy jegyrendszerrel kell hamarosan szabályozni az energiafogyasztást”

Megosztás

Ha az oroszok valóban teljes mértékben elzárják a gáz- és olajcsapokat, komoly ellátási gondokkal kell szembenézni egész Európában – jelentette ki a Shell vezére.

„Nagyon kemény tél lesz Európában” – mondta a The Guardian tudósítása szerint Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója csütörtökön Oxfordban, az Aurora tavaszi konferenciáján. „Mindannyiunknak szembe kell néznünk az energiaárak nagyon jelentős emelkedésével. A legrosszabb esetben Európának jegyrendszerrel kell szabályoznia az energiafogyasztását.”

A nagykereskedelmi energiaárak folyamatos emelkedése többtényezős probléma. Szerepet kapnak ezek között a most leállított norvég gázipari dolgozók sztrájkjával és az Egyesült Királyság folyamatos energiaimport-függőségével kapcsolatos aggodalmak, valamint a kontinentális Európába irányuló orosz gázáramlással kapcsolatos folyamatos bizonytalanság is.

Van Beurden szerint „nem lehet tudni”, hogy Oroszország a hétfőn megkezdett karbantartás után újraindítja-e a gázszállításokat Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül. A karbantartás július 21-én fejeződik be.

„Putyin elég sokunkat meglepett” – mondta. „Csalódott vagyok az eredmények miatt. Azt is megmutatta, hogy jobb, ha komolyan vesszük, amikor fenyegetőzik… Sokáig úgy gondoltuk, hogy Oroszországnak nem áll érdekében, hogy elvágja magát a legnagyobb piacától. Ennek ellenére képes és hajlandó fegyverként használni az energiaellátást.” (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek